کوروش روستايي اظهار داشت : تپه هاي سنگ چخماق شاهرود در دهه 1350 توسط هيأتي ژاپني به سرپرستي سه ايچي ماسودا به طور گسترده کاوش شد.
به گفته اين کارشناس ارشد باستان شناسي:متأسفانه گزارش نهايي آن کاوش ، به رغم گذشت بيش از 30 سال ،هيچ گاه منتشر نشد و دانسته هاي ما از نتايج اين کاوش ها تنها چند خبرنامه کوتاه است.
سرپرست هيئت افزود: اين محوطه شامل دو تپه غربي و شرقي است که تپه غربي داراي آثار دوره ي نوسنگي بي سفال (هزاره هفتم و احتمالاً هشتم قبل از ميلاد) و تپه شرقي داراي آثار دوره نوسنگي باسفال (هزاره ششم قبل از ميلاد) است.
روستايي با اشاره به اين که اهميت تپه هاي سنگ چخماق در پي بردن به روند يک جانشيني انسان در دوره نوسنگي و اهلي سازي حيوانات و آغاز کشاورزي است اظهار داشت: زيرا اين محوطه يکي از کهن ترين محوطه هاي دوره نوسنگي در فلات مرکزي و شمال شرق فلات ايران است.
وي با بيان اين که نام تپه هاي سنگ چخماق با نام فرهنگ موسوم به \"جِيتون\" نيز گره خورده است تصريح کرد:نام فرهنگ جيتون برگرفته از نام تپه اي کوچک در جنوب ترکمنستان،نزديک عشق آباد، است که کهن ترين فرهنگ جوامع يک جانشينِ دوره نوسنگي در اين منطقه به شمار مي رود.
سرپرست هيأت گمانه زني در تپه هاي سنگ چخماق شاهرود اضافه کرد:سفال هاي تپه شرقي چخماق کاملاً قابل مقايسه با سفال هاي محوطه هاي داراي فرهنگ جيتون در ترکمنستان است.
وي ادامه داد:برخي از پژوهشگران، از جمله فيليپ کوهل، بر اين باورند که مراحل شکل گيريِ فرهنگ جيتون را بايد در فلات ايران جستجو کرد زيرا از حدود بيست محوطه مربوط به اين دوره در ترکمنستان، هيچ کدام داراي نهشته هاي بدون سفال نيستند، درحالي که تپه غربي سنگ چخماق مربوط به اين دوره است.
روستايي تاکيد کرد: تاکنون 15 محوطه ي داراي فرهنگي چخماق جيتون در شمال و شمال شرق ايران شناسايي شده و اين درحالي است که بسياري از بخش هاي اين منطقه به طور نظام مند بررسي و شناسايي باستان شناختي نشده است.
به گفته اين باستان شناس: تپه هاي سنگ چخماق در هفت کيلومتري شمال شاهرود قرار دارد و اميد مي رود با به دست آوردن بقاياي جانوري و گياهي باستاني بتوان معيشت اقتصادي مردمان اين دوره را بازسازي کرد./118
انتهای پیام/